Solfangere
Solfangere til opvarmning af boligen - Solvarmeanlæg er en opvarmningskilde, der omsætter solens stråleenergi til opvarmning af vand. Med et solvarmeanlæg i boligen omsættes næsten gratis brugsvand fra marts til september. Det opvarmede vand bruges til varmt vand i hanerne eller til opvarmning af boligen i form af gulvvarme og varmt vand i radiatorerne
Leverandører af solfangere:
SONNENKRAFT Scandinavia A/S
Stengårdsvej 33
4340 Tølløse
Tlf. 59 16 16 16
info@sonnenkraft.dk
Produkter: Solfangere
Nyfors
Saltumvej 22
9700 Brønderslev
Tlf. 98 82 13 11
mail@nyfors.dk
Produkter: Solfangere
Viden om solfangere:
Solvarme er en nem, gennemprøvet og velfungerende teknik. Et moderne kvalitetsanlæg kræver meget lidt vedligeholdelse, leverer en stor mængde energi i form af varmt vand og giver et væsentlig nedbragt CO-udslip.
Solfangere er aktive solvarmeanlæg der ligger på husets tag - den kan også sidde på et udhus eller endda stå på jorden. En solfangerkasse med vand, opfanger solens stråler og opvarmer dermed vandet. Gennem rør føres det opvarmede vand ind i boligen til en varmeveksler eller varmtvandsbeholder og vandet overføres videre til radiatorer eller vandhanen. Vandet fra solfangeren ledes tilbage når varmen er afgivet, derefter gentages processen. Brugsvandet kommer ikke i kontakt med vandet i solfangeren da det cirkulerer i et lukket kredsløb. Der er tilsat frostvæske, for at sikre at vandet i solfangeren ikke fryser til om vinteren.
I mere end 30 år har solfangere været på det danske marked og i dag sidder de på omkring 40.000 familieboliger i Danmark. Teknisk set er det ikke kompliceret at installere et solvarmeanlæg, der findes kreative løsninger for monteringen af anlægget som fx at nedfælde solfangeren i tagbelægningen så den er mere diskret i forhold til den er monteret oven på.
Der skal gøres opmærksom på, at solvarmeanlægget ikke kan stå som den eneste varmeforsyningskilde. Anlægget producerer selvfølgelig mest varme om sommeren, hen over hele året kan anlægget dække op til 60-70 procent af det samlede behov for varmt brugsvand og op til 15-30 procent af varmeforbruget i en almindelig bolig. Det skyldes både at varmebehovet stiger om vinteren og at der ikke er ligeså meget sol om vinteren, som der er om sommeren. Derfor skal solvarmeanlægget suppleres med en anden energikilde som kan være et pillefyr, en brændeovn eller et naturgas-/oliefyr.
Nogle afgørende faktorer der spiller ind for at skifte varmeanlæg til solvarmeanlæg, er størrelsen af forbruget der bruges til opvarmning og varmt vand i boligen. I forhold til opvarmning spiller boligens klimaskærm ind som en væsentlig rolle. Det er fornuftigt at sikre sig, at boligen er tæt og isoleret ordentligt.
Det anbefales at få en ordentlig rådgivning omkring følgende, hvis det besluttes at anskaffe et solvarmeanlæg:
• Solfangerareal og lagerstørrelse skal matche boligens behov
• Varmeforbruget i boligen.
• Placeringen, dvs hældning og orientering.
• Systemudformning
Hvis Solvarmeanlægget f.eks. erstattes i stedet for et gammelt oliefyr i boligen, giver det en kraftig reduktion i boligens CO2-udledning. Alene sparer anlægget 0,5-2 ton CO2 om året, dette er vurderet af Teknologisk Institut. Det vil sige hvis solvarmeanlæg bliver brugt alle de steder, hvor det er praktisk og fornuftigt, vil det reducere Danmarks CO2-udledning markant.